Haptonomie

Haptonomie gaat over contact en verbondenheid. Contact met jezelf, met je emoties en gevoelens, met je lichaam, maar ook met anderen. Het gevoelsleven staat voorop. Als baby’tje in de buik van je moeder deed je niets anders dan voelen. Als mens heb je dus alles al in je om heel goed te kunnen voelen; je deed het immers al als baby. Toch merk je naarmate je ouder wordt, dat voelen in je dagelijks leven een minder grote plek inneemt. Je richt je meer op andere zintuigen zoals kijken en horen. Ondertussen word je geregeld in beslag genomen door je gedachten en wil je het liefst alles begrijpen. Zo zit de maatschappij ook in elkaar; er wordt vaak een beroep gedaan op je denken. Hierdoor kan het zijn dat je het contact met je gevoelswereld wat bent verloren. Haptonomie brengt je weer met je eigen voelen in contact. 


Haptonomie is iets van alledag, als je er maar voor open staat. 

 

Voelen zit nog steeds in onze natuur. Je kunt bijvoorbeeld tijdens het koken via je pollepel doorvoelen of de melk onder in je pan aanbrandt, je voelt hoe anderen op je reageren als je een ruimte binnenkomt, je kunt voelen hoe dichtbij iemand mag komen (letterlijk maar ook figuurlijk) en je kunt voelen of je tijdens het sporten eigenlijk net iets te ver bent gegaan. Bij elk van deze voorbeelden krijg je een boodschap binnen van je lichaam. De vraag is: merk je deze boodschap op, geef je er gehoor aan en handel je er vervolgens ook naar? Vaak negeren we datgene wat we voelen en in sommige gevallen kan dit leiden tot blokkades. Je komt bijvoorbeeld terecht in een burn-out of ervaart problemen in het contact met anderen. 


Haptotherapie is de behandelvorm van haptonomie. Haptotherapie helpt mensen die zijn vastgelopen door weer opnieuw contact te maken met hun lichaam en beter ernaar te leren luisteren en te voelen. Affectieve bevestiging (“je bent goed zoals je bent”) en huidcontact spelen hierbij een belangrijke rol.